व्याख्याता भौतिकी 2019 प्रश्न पत्र उत्तर सहित MCQ

इस वेबसाइट को गूगल में सर्च करने के लिए www.raipurcg.in टाइप करें.
प्रश्न 1: The magnetic moment (μ) of a revolving electron around the nucleus varies with principal quantum number (n) as:
  • (A) μ ∝ n
  • (B) μ ∝ 1/n
  • (C) μ ∝ n2
  • (D) μ ∝ 1/n2
उत्तर: (A) μ ∝ n
प्रश्न 2: The bit rate of a signal, which has a sampling rate of 8 kHz and where 16 quantization levels are used is:
  • (A) 3200 bits/sec.
  • (B) 16000 bits/sec.
  • (C) 64000 bits/sec.
  • (D) 72000 bits/sec.
उत्तर: (C) 64000 bits/sec.
प्रश्न 3: A neutron with velocity V strikes a stationary deuterium atom, its kinetic energy changes by a factor of:
  • (A) 15/16
  • (B) 1/2
  • (C) 2/1
  • (D) None of the above
उत्तर: (A) 15/16
प्रश्न 4: The binding energy per nucleon in Li7 and He4 nuclei are respectively 5.6 MeV and 7.06 MeV, then energy of the reaction 3Li7 + p → 2 2He4 is:
  • (A) 19.6 MeV
  • (B) 2.4 MeV
  • (C) 8.4 MeV
  • (D) 17.3 MeV
उत्तर: (D) 17.3 MeV
प्रश्न 5: The diagram of a logic circuit is given below. The output F of the circuit is given by (परिपथ में W, X, Y इनपुट और F आउटपुट है):
  • (A) W.(X+Y)
  • (B) W.(X.Y)
  • (C) W+(X.Y)
  • (D) W+(X+Y)
उत्तर: (A) W.(X+Y)
प्रश्न 6: In the option given below, let E denote the rest mass energy of a nucleus and n denotes a neutron. The correct option is:
  • (A) E(92U236) > E(53I137) + E(39Y97) + 2E(n)
  • (B) E(92U236) < E(53I137) + E(39Y97) + 2E(n)
  • (C) E(92U236) < E(56Ba140) + E(36Kr94) + 2E(n)
  • (D) None of the above
उत्तर: (C) E(92U236) < E(56Ba140) + E(36Kr94) + 2E(n)
प्रश्न 7: The net charge in a P type semiconductor is:
  • (A) Positive
  • (B) Negative
  • (C) Zero
  • (D) None of the above
उत्तर: (C) Zero
प्रश्न 8: The energy of nth orbit of hydrogen atom is En = -13.6 / n2 eV. The energy required to send an electron from first orbit to the second orbit will be:
  • (A) 10.2 eV
  • (B) 12.1 eV
  • (C) 13.6 eV
  • (D) 3.4 eV
उत्तर: (A) 10.2 eV
प्रश्न 9: A diode AM detector with output circuit consisting of R = 1 kΩ and C = 1 μF would be suitable for detecting a carrier signal of:
  • (A) 0.1 kHz
  • (B) 0.5 kHz
  • (C) 1 kHz
  • (D) 10 kHz
उत्तर: (D) 10 kHz
प्रश्न 10: In Rutherford scattering experiment, what will be the correct angle for α-scattering for an impact parameter b = 0:
  • (A) 90°
  • (B) 270°
  • (C) 0°
  • (D) 180°
उत्तर: (D) 180°
प्रश्न 11: In the following common emitter configuration an NPN transistor with current gain β = 100 is used. The output voltage of the amplifier will be:
  • (A) 10 mV
  • (B) 0.1 V
  • (C) 1.0 V
  • (D) 10 V
उत्तर: (C) 1.0 V
प्रश्न 12: The typical ionisation energy of a donor in silicon is:
  • (A) 10.0 eV
  • (B) 1.0 eV
  • (C) 0.1 eV
  • (D) 0.001 eV
उत्तर: (D) 0.001 eV
प्रश्न 13: The radio waves of frequency 300 MHz to 3000 MHz belong to:
  • (A) HF
  • (B) VHF
  • (C) UHF
  • (D) SHF
उत्तर: (C) UHF
प्रश्न 14: The wave number of Balmer line in terms of Rydberg constant R is:
  • (A) R
  • (B) 3R
  • (C) 5R / 36
  • (D) 8R / 9
उत्तर: (C) 5R / 36
प्रश्न 15: Ge and Si diodes conduct at 0.3 V and 0.7 V respectively. In the following figure if Ge diode connection is reversed, the value of V0 changes by:
  • (A) 0.2 V
  • (B) 0.4 V
  • (C) 0.6 V
  • (D) 0.8 V
उत्तर: (A) 0.2 V
प्रश्न 16: Ne22 nucleus after absorbing energy decays into two α-particles and an unknown nucleus. The unknown nucleus is:
  • (A) Nitrogen
  • (B) Carbon
  • (C) Boron
  • (D) Oxygen
उत्तर: (B) Carbon
प्रश्न 17: The maximum amplitude of an amplitude modulated wave is 25 V and the minimum amplitude is 5 V then the modulation index is:
  • (A) 2/3
  • (B) 1/2
  • (C) 3/4
  • (D) 1/3
उत्तर: (A) 2/3
प्रश्न 18: The given figure shows the wave form of two inputs A and B and that for the output Y of a logic circuit. The logic circuit is:
  • (A) AND Gate
  • (B) OR Gate
  • (C) NAND Gate
  • (D) NOT Gate
उत्तर: (C) NAND Gate
प्रश्न 19: In the following transitions which one has higher frequency?
  • (A) 3 - 2
  • (B) 4 - 3
  • (C) 4 - 2
  • (D) 3 - 1
उत्तर: (D) 3 - 1
प्रश्न 20: Hydrogen atom from excited state comes to the ground state by emitting a photon of wave length λ. If R is the Rydberg constant, the principal quantum number n of the excited state is:
  • (A) √(λR / (λR - 1))
  • (B) √(λ / (λR - 1))
  • (C) √(λR2 / (λR - 1))
  • (D) √(λR / (λ - 1))
उत्तर: (A) √(λR / (λR - 1))
प्रश्न 21: The operating range of mobile telephone is:
  • (A) 1-100 MHz
  • (B) 100-200 MHz
  • (C) 1000-2000 MHz
  • (D) 800-950 MHz
उत्तर: (D) 800-950 MHz
प्रश्न 22: The voltage gain of the following amplifier is:
  • (A) 10
  • (B) 100
  • (C) 1000
  • (D) 9.9
उत्तर: (B) 100
प्रश्न 23: The most stable particle in Baryon group is:
  • (A) Proton
  • (B) Λ-Particle
  • (C) Neutron
  • (D) Ω-Particle
उत्तर: (A) Proton
प्रश्न 24: Which state of triple ionised Beryllium (Be+++) has the same orbital radius as that of ground state of hydrogen?
  • (A) n = 4
  • (B) n = 3
  • (C) n = 2
  • (D) n = 1
उत्तर: (C) n = 2
प्रश्न 25: From a newly formed radioactive substance (Half-life 2 Hours), the intensity of radiation is 64 times the permissible safe level. The minimum time after which work can be done safely from this source is:
  • (A) 6 Hours
  • (B) 12 Hours
  • (C) 24 Hours
  • (D) 128 Hours
उत्तर: (B) 12 Hours

Post a Comment

0 Comments